Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

86 275 89 38

       86 275 89 38

INFOLINIA TECHNICZNA

 

kontakt do SPRZEDAWCY

widoczny na pomarańczowym pasku z prawej strony ogłoszenia

  

 

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Nie masz konta? Zarejestruj się

sękacz

v

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Tak

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Cena i odbiór do uzgodnienia

Cena i odbiór do uzgodnienia

Nie

0,00 zł/szt Cena do negocjacji

Ejszeryszki

Powiat Suwalski / Gmina Rutka-Tartak

Sękacz - zwany królem ciast jest najciekawszym wypiekiem Polsko -Litewskiego pogranicza. Jego historia sięga czasów prawdopodobnie średniowiecza. Tradycja i sztuka jego wypieku wywodzi się z czasów pobytu na ziemiach Suwalszczyzny Jaćwingów, Litwinów, Żmudzinów. W Polsce sarmackiej sękacz wyrabiany był na dworach i plebaniach. Tajemnicza receptura wypieku tego niezwykłego ciasta pozostała do dzisiaj, przechodziła i przechodzi z matki na córkę, z pokolenia na pokolenie.
Kształtem przypomina ścięty pień drzewa z sękami, którego igły ( sęki) wyglądają jak ociekające sople. Uzyskuje się je poprzez polewanie nieustannie obracającego się wałka, kolejnymi warstwami ciasta. Po upieczeniu sękacz przybiera kolor złoto - bursztynowy. Głównymi składnikami są jaja śmietana, masło, cytryna.
Po dzień dzisiejszy na Suwalszczyźnie, żadna biesiada nie może odbyć się bez tego smakołyku na stole